Αρχική σελίδαΚαλάθι αγορώνΣτοιχεία πελάτη


ΠΛΟΙΟ

Πλοίο ή καράβι ονομάζουμε το ξύλινο ή σιδερένιο δημιούργημα του ανθρώπου που πλέει στο νερό και έχει την ικανότητα να κινείται με δικές του δυνάμεις, με σκοπό τη μεταφορά ανθρώπων ή προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, πλοία ονομάζονται τα μεγάλα πλωτά σκάφη, ενώ τα μικρά ονομάζονται σχεδίες, βάρκες, πιρόγες, ταχύπλοα κλπ. Οποιοδήποτε άλλο μέσο που δεν έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αυτόνομα ονομάζεται απλά «πλωτό μέσο». Η ιστορία του ανθρώπου συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία του πλοίου, που είναι μια από τις αρχαιότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Πρωτοεμφανίστηκε στη γη με τη μορφή της σχεδίας και της πιρόγας (μονόξυλου).

Σε μερικές περιοχές της γης αυτά τα αρχέγονα «πλοία» υπάρχουν μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Οι πρώτες πιρόγες είχαν μακρόστενο σχήμα, ήταν σκαλισμένες σε κορμούς δέντρων και σαν μέσο κίνησης είχαν ραβδιά από ξύλα ή τα χέρια των επιβατών τους. Άλλες πρωτόγονες βάρκες είχαν μορφή γαβάθας και παρόλο το περίεργο σχήμα τους έδιναν τη δυνατότητα στους επιβάτες να τις κατευθύνουν με καλή ταχύτητα στο σημείο που επιθυμούσαν. Το πλοίο στάθηκε ένας από τους κυριότερους συντελεστές στην ιστορία της ανθρωπότητας σαν μέσο επιβίωσης και πολιτισμού. Με αυτό, ο άνθρωπος εξασφάλιζε από παλιά μέχρι σήμερα ένα μέρος της τροφής του, μεταφέρει όλα τα προϊόντα που χρειάζεται και μεταφέρεται και ο ίδιος από τον ένα τόπο στον άλλο, γνωρίζοντας νέους πολιτισμούς και νέους κόσμους. Η εξέλιξη του πλοίου στους αιώνες με χρονολογική σειρά είναι η εξής:

  • Σχεδίες φτιαγμένες από κλαδιά ή από κορμούς δέντρων.
  • Μονόξυλα κατασκευασμένα από σκαλισμένους κορμούς δέντρων που χωρούσαν έναν επιβάτη και μικρό φορτίο.
  • Μικρά καράβια – βάρκες κατασκευασμένα με ξύλινο σκελετό, πάνω στον οποίο τέντωναν δέρματα ζώων ή στερέωναν φλούδες δέντρων.
  • Βάρκες κατασκευασμένες από κομμάτια ξύλου συναρμολογημένα μεταξύ τους με λουριά δερμάτινα ή φυτικές ίνες.
  • Βάρκες κατασκευασμένες από σανίδες ενωμένες με ξύλινα καρφιά. Χωρίς κατάστρωμα στην αρχή, το οποίο απέκτησαν αργότερα για διευκόλυνση των επιβατών.
  • Βάρκες και πλοία που κατασκευάζονται από ξύλινες σανίδες στερεωμένες σε σκελετό που φτιάχνεται πρώτα.
  • Πλοία που κατασκευάζονται από φύλλα μετάλλου στερεωμένα πάνω σε μεταλλικό σκελετό.
  • Πλοία που κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες ( fiberglass, κέβλαρ κλπ) οι οποίες παίρνουν τη μορφή που επιθυμούμε πάνω σε καλούπια.

Όλοι αυτοί οι τύποι δείχνουν όχι μονάχα την εξέλιξη του πλοίου, αλλά και τις διάφορες φάσεις της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΛΑΤΗ

E-MAIL:
ΚΩΔΙΚΟΣ:
TORUS SHOP@web engine